четвер, 16 квітня 2020 р.

Великодній хліб.




 Великодній хліб


Дітки, на Великоднє свято люди не тільки фарбують та розмальовують яєчка, а й печуть Паски та пасочки. Зазвичай випікають кілька пасок різних розмірів, часом для кожного члена родини, і одну велику для всіх.
Для випікання пасок є спеціальні форми — керамічні пасківники (зараз використовують і звичайні каструлі). Пасківники змащують смальцем (сало) або вершковим маслом, на третину наповнюють тістом і дають йому «підійти». Потім оздоблюють прикрасами з тіста. Садовлять паску і виймають її з печі з молитвою. Бажано, щоб під час випікання пасок на кухні панували тиша і спокій, щоб до плити підходило якомога менше людей, не гупали двері й не брязкотів посуд.
Раніше вважалося, що їсти паску до освячення — гріх. Навіть господиня, що готувала паску, ніколи її не розломувала і не пробувала.
Святити паску ходили дуже рано в неділю. Звечора готувалися — готували корзинку, в яку клали крім паски ще крашанки та інші наїдки. Корзинку закривали вишиваними рушниками. В ту ніч у церкві правили всенощну Великодню Службу Божу. Прийшовши до церкви, ставали в ряд, корзини ставили додолу. Свічки ставили в корзинку і запалювали від сусідів. Стояли і чекали на свячення від священника.
Вважали, що треба, що священник окропив не тільки паску в корзинці, а й обов'язково і тих, хто прийшов святити.
Після церкви йшли додому, будили родичів, якщо вони спали, вигукуючи «Христос Воскрес!». Ті відповідали «Воїстину Воскрес!». Потім разом йшли розговлятися (снідати свяченою їжею). Обов'язково треба було починати трапезу із чогось свяченого.


Цікаво, що в слов’янських народів з великоднім хлібом,  пов’язані не тільки християнські звичаї. Його не лише освячували у церкві, але й розкладали шматочки в полі, закликаючи врожаї, а по тому, якою вийде у господині паска, визначали, наскільки вдалим буде для неї наступний рік. За формою традиційний великодній хліб нагадує церкву з куполом, тому на верхівці зображували хрест. Це особливий вид випічки — ​складно пояснити, чому дріжджовий хліб, спечений на Великдень, може довго зберігатися і не покриватися пліснявою





Пече матуся велику Паску,Бо великодній надходить час,А діти просять : « Зробіть нам ласку,Спечіть маленьку паску для нас»
Маленьку паску спекла матуся,Яка ж гарненька, хоч і мала.В кошик поклала її Гануся,І посвятити в церкву пішла.



А ТЕПЕР ВИГОТОВИМО 

ВЕЛИКОДНЕВУ АПЛІКАЦІЮ 

СВОЇМИ РУКАМИ.



Переглядаємо мультик.





Немає коментарів:

Дописати коментар